Narodnog fronta 10, Novi Sad 21000, Srbija

TOKAJ- MESTO GDE SE GROŽĐE PRETVARA U “VINO KRALJEVA”

Vinska tradicija u Mađarskoj duga je preko hiljadu godina, pa se ova država može pohvaliti s 22 vinska područja koja se nalaze u šest velikih vinskih regija. Regija Tokaj je čuvena širom sveta, a prema legendi, francuski kralj Luj XV je čuveni „tokajac“, odnosno Tokaj Aszu, nazivao „kraljem vina i vinom kraljeva“.

 

Vinska regija Tokaj je dobro poznata svim ljubiteljima vina, a Unesko ju je 2002. proglasio za svetsku kulturnu baštinu. Ovaj kraj sa 27 sela i oko 6000 hektara vinograda i dalje nosi jedinstvene kulturne odlike i svedoči o dugoj istoriji pravljenja vina. Jedno od najupečatljivijih svedočanstava ove tradicije su i tzv. „hobitske kućice“ koje se nalaze u selu Hercegkut. Ove građevine  bez prozora, kojima iz brda vire samo trouglasti kameni ulazi, su u stvari vinski podrumi! Nemci koji su se naselili u ovom delu Mađarske u XVIII veku, podigli su ih ili, bolje rečeno, ukopali u brdo Gomboš. Većina hodnika u podrumima je dugačka 6 do 8 metara, a nekada su u ovim podrumima živele cele porodice. Danas oni „samo“ čuvaju burad s Tokaji Aszu-om, jednim od najboljih vina na svetu, koje su rado pili Petar Veliki, Luj XIV, Betoven… Možda u ove kućice ne svraćaju čarobnjaci da obične hobite pretvore u heroje, ali u njima se dešava najlepša vinska bajka koja grožđe pretvara u napitak kom nema ničeg ravnog na svetu i o kome peva i mađarska himna. 

Pored vina, regija Tokaj nudi i broje znamenitosti za ljubitelje istorije i kulture, a jedna od njih su i tvrđave i utvrđenja na planini Zemplen. Među njima se ističu renesansno utvrđenje Rakoci u Šarošpataku, kao i nedavno obnovljena tvrđava Fizer, jedna od retkih koja je preživela invaziju Mongola! Sportske aktivnosti poput veslanja Tisom, porodični avanturistički parkovi, ogromni zoološki vrt i mnoštvo banja pružaju odlične mogućnosti za zabavu i opuštanje i čine regiju Tokaj privlačnom i posetiocima koji nisu veliki ljubitelji vina.

Fotocredit: visithungary.com

Bon Voyage